Blog theme: consulting - Vacatures en werkbegeleiding

« Terug Start

Agrarische administratie: wat u moet weten

Gepost op

Agrarische ondernemers kunnen zich helaas niet alleen maar bezig houden met planten en dieren. Zij moeten namelijk ook een agrarische administratie bijhouden. In dit artikel vindt u dan ook informatie over dit onderwerp, zodat u goed geïnformeerd aan de slag kunt.

Waarom moet u een agrarische administratie bijhouden? - Alle ondernemers moeten een boekhouding bijhouden van hun inkomsten en uitgaven. Agrarische bedrijven moeten naast deze standaard boekhouding ook een speciale agrarische administratie bijhouden. De overheid wil namelijk weten hoeveel meststoffen er in Nederland in omloop zijn. Meststoffen zijn zeer schadelijk voor het milieu en de overheid wil hier dan ook goede controle op houden. Meststoffen worden gebruikt om de grond te bemesten, maar het onbenutte gedeelte van deze meststoffen komt in de bodem en in het grondwater terecht. Dit is slecht voor de aarde en voor de mens. Daarom is het wettelijk verplicht om als agrariër precies bij te houden hoeveel meststoffen u in omloop heeft. U moet zich dan ook bij de overheid laten registreren. U heeft de vrijheid om zelf te bepalen hoe u deze administratie gaat inrichten, als deze uiteindelijk maar kloppend is. Bewaar daarom alle facturen die te maken hebben met de agrarische administratie zorgvuldig. Zo kunt u bij een controle altijd het juiste bewijs aanleveren. 

Wat moet u bijhouden in een agrarische administratie? - U moet uw bedrijfsgegevens en locaties bijhouden. Daarnaast moet u informatie over de grond die u bezit, kunnen laten zien. U moet hierbij denken aan het aantal vierkante meter, de locatie en het soort gewas. Als u dieren bezit, dan moet u hier de gegevens ook van noteren. Voor mest dient u de aan- en afvoer van deze stoffen aan te kunnen tonen. Ook voor de bemesting van het land dient u een administratie bij te houden. Tot slot dient u te registreren hoeveel voer, melk en eieren er in omloop zijn in uw onderneming.

Software speciaal voor agrarische administratie - Er is op maat gemaakte software ontwikkeld voor deze specifieke administratie, waarmee u snel en gemakkelijk deze vervelende taak kunt uitvoeren. Zo heeft u altijd een goed overzicht van wat er allemaal in uw onderneming speelt en komt u niet voor onverwachtse verassingen te staan. Daarnaast is er voor elke specifieke sector een aparte module, zodat u te allen tijden de juiste middelen tot uw beschikking heeft. Een melkveehouderij heeft bijvoorbeeld andere invoermethoden nodig dan een varkenshouderij. Laat u dan ook altijd goed informeren door de leverancier, voordat u zo een pakket aanschaft. Zo komt u er sneller achter welk pakket het beste bij uw onderneming past. Op deze manier kunt u gelijk aan de slag en heeft u weer een kopzorg minder.
Wilt u liever geen tijd kwijt zijn aan administratieve bezigheden en deze uit handen geven aan een verantwoordelijke kantoor dat zorgvuldig met uw administratie omgaat, kijk dan op de site van AEC Uden

Bronnen: http://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/agrarische-administratie-en-registratie  http://www.rvo.nl/onderwerpen/agrarisch-ondernemen/mest-en-grond/mest/administratie-en-registratie/administratie-agrarische-bedrijven 


Delen